miercuri, 9 martie 2011

Mucenici moldovenesti de post



Aluat :
500 g faina
25 g drojdie proaspata
1 lgt zahar
270 ml apa calduta
sare
2 lg ulei
2 lg rom
1 plic zahar vanilat


Sirop :
1 ceasca zahar
2 cesti cu apa
2 lg miere
150-200 g nuca macinata  


Ptr. aluat:
       Facem maiaua astfel : drojdia o amestecam cu zaharul intr-o canita cu 3 lg apa calduta; amestecam bine apoi punem 3 lg faina si amestecam din nou; daca este prea gros mai adaugam apa calduta; lasam la dospit pe calorifer cam 10-15 min.
       Intr-un castron mai mare cernem faina, facem un cuib si in el punem pe rand uleiul, zaharul vanilat, sarea, rom-ul si maiaua si amestecam incet; treptat punem si apa calduta si amestecam pana ce obtinem un aluat; framantam aluatul pana se desprinde de pe maini.

 

        Lasam la dospit 1 ora, in castronul acoperit cu un prosop curat de bucatarie, intr-un loc cald, ferit de curenti de aer.



       Dupa ce a crescut aluatul, luam cu mana bucati din el si facem suluri subtiri, unim capetele si formama un cerc pe care il  rasucim la jumatate formand cifra 8 sau ca si in imaginile de mai jos, formand litera S cu capetii mai stransi.








       Asezam mucenicii in tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt, ii mai lasam sa creasca cam 15-20 minute, dupa care ii ungem pe deasupra cu sirop (3 lg zahar amestecat cu 100 ml apa)si ii dam la cuptor pana ce se rumenesc frumos.





Ptr.sirop : fierbem pe foc apa cu zaharul si mierea pana se leaga un sirop;
Scoatem mucenicii copti, ii lasam putin sa se racoreasca apoi ii inmuiem in acest sirop pe ambele parti si ii asezam intr-o tava, apoi presaram nuca macinata deasupra lor. Daca a mai ramas sirop il turnam si pe el deasupra, peste nuca macinata.









Deliciosi, dulci si pufosi :) Nu ai zice ca sunt de post :P
sursa : laura sava

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu